<p>KieranTimbrelake transformed a former bottling plant into a flexible and sustainable studio well-suited to 21st century workflows. <br><small>&copy; Michael Moran/OTTO</small></p>

KieranTimbrelake transformed a former bottling plant into a flexible and sustainable studio well-suited to 21st century workflows.
© Michael Moran/OTTO

<p>Originally built in 1948, the former factory blends the International style popular in post-war industrial buildings with Philadelphia's traditional brick palette. <br><small>&copy; Chris Leaman</small></p>

Originally built in 1948, the former factory blends the International style popular in post-war industrial buildings with Philadelphia's traditional brick palette.
© Chris Leaman

<p>A former loading dock on the first floor was converted into a much-needed fabrication lab. <br><small>&copy; Chris Leaman</small></p>

A former loading dock on the first floor was converted into a much-needed fabrication lab.
© Chris Leaman

<p>The workshop is enclosed with 13-foot-high operable glass doors that open onto the street to allow full-size mockups and large materials to be moved in and out of the building easily. <br><small>&copy; Michael Moran/OTTO</small></p>

The workshop is enclosed with 13-foot-high operable glass doors that open onto the street to allow full-size mockups and large materials to be moved in and out of the building easily.
© Michael Moran/OTTO

<p>An all-steel stair punctuates the lobby. <br><small>&copy; Michael Moran/OTTO</small></p>

An all-steel stair punctuates the lobby.
© Michael Moran/OTTO

<p>A detail of the all-steel stair in the lobby. <br><small>&copy; A. Zahner Company</small></p>

A detail of the all-steel stair in the lobby.
© A. Zahner Company

<p>The stair leads to a large, daylit studio that incorporates original building elements with new systems and features. <br><small>&copy; Michael Moran/OTTO</small></p>

The stair leads to a large, daylit studio that incorporates original building elements with new systems and features.
© Michael Moran/OTTO

<p>Originally built to be self-ventilating, the bottling house features a lofty ceiling allows heat to rise before exiting through the monitor windows that run the length of the building. <br><small>&copy; Michael Moran/OTTO</small></p>

Originally built to be self-ventilating, the bottling house features a lofty ceiling allows heat to rise before exiting through the monitor windows that run the length of the building.
© Michael Moran/OTTO

<p>Natural light streams in through the building's abundant windows, greatly reducing the need for electric lighting. <br><small>&copy; Michael Moran/OTTO</small></p>

Natural light streams in through the building's abundant windows, greatly reducing the need for electric lighting.
© Michael Moran/OTTO

<p>Elements of the building that make it recognizable as a former bottling plant were restored, including interior and exterior brick. <br><small>&copy; Michael Moran/OTTO</small></p>

Elements of the building that make it recognizable as a former bottling plant were restored, including interior and exterior brick.
© Michael Moran/OTTO

<p>Collaborative spaces are incorporated throughout the building, including in the first floor kitchen. &nbsp;<br /> <br><small>&copy; Michael Moran/OTTO</small></p>

Collaborative spaces are incorporated throughout the building, including in the first floor kitchen.  

© Michael Moran/OTTO

<p>Research spaces are partitioned with plastic panels that allow natural light to further permeate the first floor. <br><small>&copy; Michael Moran/OTTO</small></p>

Research spaces are partitioned with plastic panels that allow natural light to further permeate the first floor.
© Michael Moran/OTTO

<p>KieranTimbrelake transformed a former bottling plant into a flexible and sustainable studio well-suited to 21st century workflows. <br><small>&copy; Michael Moran/OTTO</small></p>

How can we combine historical integrity with sustainable technologies to create a flexible and dynamic home for our growing firm?

A restored bottling plant now serves as KieranTimberlake's studio and fabrication space.
© Chris Leaman

Faced with a growing firm and an increasing need for a fabrication lab, model making shop, and additional breakout spaces, KieranTimberlake began searching for a new studio and testing ground in 2012. During their search, partners Stephen Kieran and James Timberlake came across a former beer bottling plant that was well-suited for an imaginative retrofit and also offered the opportunity for the firm to undertake an ambitious experiment in sustainability: could such a large, industrial building be outfitted to achieve a comfortable working environment using as little energy as possible?

A NEIGHBORHOOD LANDMARK

The historic structure, built in 1948, was once part of the Ortlieb's Brewing Company complex in the Northern Liberties neighborhood of Philadelphia. Designed by Richard Koelle, a student of Paul Cret at the University of Pennsylvania, the factory blends the International style popular in post-war industrial and institutional buildings with Philadelphia's traditional brick palette. Despite this unique aesthetic, a majority of the original brewery buildings, including the one across the street, had been torn down to make way for new condos. Hoping to extend the building's life cycle and preserve the history and character of a rapidly changing neighborhood, the firm chose to adapt the existing building to meet its needs.

Ortlieb's Bottling House, built in 1948, was once part of the Ortlieb's Brewing Company complex, a dense residential and commercial district north of Center City Philadelphia.

SUSTAINABLE PRESERVATION

Because the firm's design process is grounded in research and sustainability, the building's design incorporates a number of sustainable strategies to reduce energy use, many of which involved the restoration of some of the building's original features. Constructed in the days before air conditioning, the original factory was built to be self-ventilating with an open floor plan and lofty ceiling that allow heat to rise from the first to the second floor before exiting the building through operable monitor windows that run the length of the building. To take advantage of these existing features, the firm restored the monitor and replaced the building's existing windows with fully operable, thermally broken sashes. These renovations, along with a new roof made of highly efficient Structurally Insulated Panels (SIPs), help keep the building's energy profile low by passively ventilating or rejecting much of the solar heat the building would otherwise absorb. The restored monitor and windows also track daylight like a sundial, ensuring that the studio is naturally well lit even on cloudy days. When artificial lighting is required, LED task lights are used to create an effective nighttime lighting solution that reduces energy consumption and heat gain. 
 
In addition to renovations and restorations, the building uses a number of passive heating and cooling technologies to ensure a comfortable yet sustainable work environment. Operable shades help minimize or maximize solar heat gain depending on the season, while year-round the building management system uses data from both an indoor sensor network and a rooftop weather station to determine whether exterior temperatures are lower than interior temperatures. During the spring, summer, and fall, higher exterior temperatures or humidity levels will automatically close windows and activate fans to remove latent heat and prevent additional heat gain. These strategies have been largely successful and in its second year of occupancy, the building's energy use was less than half of that of a comparably sized office.  
 
Though the building's sustainability and energy efficiency was of high importance, the firm also wanted to maintain the factory's original aesthetic. This respect for the building's history is reflected through the restoration and reuse of fundamental elements remaining from the structure's factory days. For example, the exterior brick, interior glazed brick walls, roof monitor, original piping, and industrial doors were all restored, and a former loading dock was converted into a fabrication shop that puts the shop's operations in full view and reflects the firm's emphasis on hands-on experimentation.

A sensor network installed throughout the building tracks temperature and relative humidity to allow heating and cooling plans to be acutely adjusted in response to daily conditions.

A 21ST CENTURY WORKSPACE

While much of the original details were preserved, new features were added to support the firm's fluctuating, collaborative office culture where ad-hoc teams reorganize quickly and frequently. The second floor studio plan is flexible, open, and non-hierarchical to encourage collaboration. Conference rooms and breakout spaces with writable walls flank the east side of the office and are separated from the studio by moveable partitions that also serve as pin-up space. To promote hassle-free mobility, the floor on this level is made up of tiles raised on a stilt-like platform. Because air vents, sensors, data, and electric wiring are located beneath the flooring, wheeled furniture with integrated computer equipment can easily be rolled to new locations and plugged into embedded consoles when teams reorganize.

An open floor plan and movable furniture allows teams to reorganize swiftly, and individuals to customize personal work spaces easily.
© Michael Moran/OTTO

The retrofit process blended the building's history with the firm's needs to create a flexible space well-suited to 21st century workflows. The building and its interiors thus play a supporting role to the firm's work, acting as a shell in which an ever-shifting variety of experiments take shape.